21. toukokuuta 2007

Hoh hoijaa, mee Foijaa, syö soijaa...

BonBon!

En mennyt Foijaan, mutta soijaa olen mennä viikolla kokeillut kahdesti, mikä oli perin mielenkiintoista ja kovin rohkiaa... minulta siis, ei ehkä teiltä.

Korkkasin soijarouhepoikuuteni (miehuutta ei ole silti vieläkään saavutettu) ruoka- & seurusteluravintola Parkkiksessa, jossa sain ilon vierailla ensimmäistä kertaa. Sinänsä ok mesta, ainakin tiistaina oli rauhallista ja viihtyisää, niin kuin nyt vain parakissa voi olla. Ruokahan tulee Mikrosta, joka sijoittunee Unican herkkuloiden kärkipäähän. Koska tarjolla oli soijarouhemakaroonilaatikkoa päätin ylittää itseni ja syödä soijaista viimeinkin.

Monet ovat minulle vakuutelleet, että sehän maistuu ihan samalta kuin jauhis ja minä olen ollut notta mahtaakohan, mutta niin se vain mahtoi kuin tellervo manulle. Höystettyäni ruuan pippurilla (pakollinen unicamauste) ja ketsupilla olin valmis maistamaan ja hitto, sehän maistui ihan ku tavallisestikin. Maku oli sama, tuoksu oli sama, esteettinen olemus oli sama. Soijan erotti sikanaudasta ainoastaan lihan mukanaan tuomat kiinteämmät jänteet ja muut rakenteet, jotka antavat jauhelihalle sen räpsäkän maun, joita ei soijasta löytynyt.

Olen sen verran vakuuttunut soijarouheen jalosta olemuksesta, että aion kokeilla sitä myös kotini pikku keittonurkkauksessa. Rouheen innoittamana uskaltauduin kokeilemaan myös paneroituja soijaleikkeitä, jotka kieltämättä olivat vain varjo edellispäivän elämyksistä, eräänlainen paluu avioliiton kovaan arkeen. Eihän se miltään maistunut, vaikka pippuria sirottelin, ja se koostumus - nyt ymmärrän, miltä maistuu kasa paneroituja öylättejä päällekkäin. Paitsi, että ne eivät sulaneet suussa vaan lähinnä joustivat sillä tavalla hassun elastisesti. Elastinen. Iso H. Tuskin ovat kellareiden kuninkaat maistaneet soijaleikkeitä, paneroituna.

Soijasta viis, sano. Tänään tein itselleni munakasta eli omelettea a la Conquistador. Perunaa, sipulia, valkosipulia, herkkusieniä, 6 munaa ja päälle lopuksi fetajuustoa (OBS! aito kreikkalainen tuote). Annos oli sanalla sanoen tukeva (su... en sanokaan, hih) eli tuhti, joten huomiseksikin vielä jäi. Kuten tavallista, myös tämä tuota onnistui lähes perfecto, vaikka se hieman pohjasta läikikkäin tummuinkin. Silti varmaan onnellinen, Apulanta. Tony W. Hei mitä kuuluu? Ihku seitsemäs luokka. Valoisa tulevaisuus? Onko näin, en tiedä, mutta sen tiedän, että ensimmäistä kertaa tein itse munakasta, aikaisemmin munat ovat paistuneet vain sydänystävän pyttipannun päälle.

Vähän huijasin teitä edellisessä postauksessani rakkaat mikko kuustoseni. Kun kyllä mun tekee mieli useamminkin lihaa kun nälässä ja krapulassa vaan. Esimerkiksi aamuisin ois välillä kivaa laittaa salamia tahi meetvurstia eikä aina vaan sitä saatanan kumivenettä. Kummeli. Silvennoinen. Ei tartte auttaa. Ei sempuoleen, kyllähän juustu ja kasvikset oikein hyvin putoaa, mutta toisinaan liha on aina liha, sanoi Putin tai Timo T.A. mitä tahansa. Joskus myös tekee mieli kun toiset puhuu entrecoteesta ja kastikkeista, eikä sano, että päivänkakkarakeitto on superia.

Takana 16 päivää. Ihan hyvin siis. Sorrunko enkö? Mitä Landbrokes ja Unibet antavat kertoimiksi? Entä kotomainen Veikkaus ja Eikan grilli? Vain meneekö formula ohitse? Elämä on välillä kovaa, mutta ei sen väliä kun leijonat tekee maalin niin siinä sitä unohtuu murheet ja hampaat ja muutkin arjen pikku tikut ja banaaninkuoret. Vai mitä rakkaani?

Tänään pelasin pitkästä aikaa jalkapalloa eli höntsäpalloa. Kivaa oli, vaikka sainkin tosi ison vesikellon pikku varpaaseni, se on vähän kipiä. Sitä puhkoessani mietin, että miten ne vesikellot syntyy, ja miksi? Tajuan kyllä, että hiertäessä se tai palossa, mutta miten se vesi tai mikä lie raskasvesi sinne pääsee ja miksi se jää vain siihen yhteen paikkaan eikä koko varpaaseen?

Onkohan maailmalla tapahtunut viikonloppuna mitään ihmeellistä. Mene ja epäröi, huomenna joka tapauksessa kutsuu työn onnellinen arki ja oma koppi ja puuhanen. Vaikka hyvinhän mä olen viihtynyt, ihmiset on ystävällisiä, työ sopivan joustavaa, mutta haastavaa ja sisällä sopivan ilmastollista.


Tässä tämä tältä erää. Halatkaa toisianne, se auttaa!


T

11 kommenttia:

Kreivi kirjoitti...

Wikipedia löytää kaikkeen vastauksen:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Vesikello

No kun tuota soijaa makaryynilaatikossa niin kehut, niin voisihan sitä kokeilla. En vain näe syytä miksi siirtyisin soijaan, koska nauta-sika maksaa kuitenkin edelleen vähemmän. Ja minullahan ei ole mitään sitä vastaan, että lehmiä tuikataan naulapyssyllä päähän.
Olisi minunkin hyvä kyllä paneutua kasvisruokiin enemmän, koska haluaisin siitä enemmän tukea liharuokakokeiluilleni. Yleensä se on sitä perunakakkua ja piffiä. Ehkä paistettu ja maustettu tomaatti päälle.

En voisi ikinä luopua liharuoasta. Mikään ei tee enemmän gutaa makuhermoille, kuin 59C sisälämpöinen naudan seläke viisipippurilla maustettuna. Terävällä veitsellä halkaisee pihvin ja lihanestettä valuu lautaselle. Dippaan kimpaleen nesteeseen ja laitan nokareen perunakakkua haarukan päälle ja laitan suuhuni. Tuota ei soijasta saa. Foijasta ehkä.

Toriäijä kirjoitti...

Noin minäkin ajattelin, mutta kummasti tämä vaan sujuu. Vaikka tuskin minusta täyspäiväistä pescoa koskaan tulee, kunhan nyt silloin tällöin syödessään ottaisi myös kasvisvaihtoehdon.

olen kyllä kuullut,että se sikanauta ei maksa vähempää. Soijapussi maksaa muistaakseni 2,5 euroa ja siitä saanee turvottamalla vähintään saman verran tavaraa kuin sikanautasesta, mutta todennäköisesti enemmän. Suosittelen kokeilemaan, kun olet kokkikin ja kaikkea.

Jeah, tänään fetapiirakkaa. NAM!

Q, Doloriina, Kaarina kirjoitti...

Siis soija on varmasti halvempaa kuin sikanauta (sanoo nainen, joka ei ole ikuna ostanut sikanautaa)! Minä ainakin teen siitä pussista vähintään neljä KokoHot-uunivuuallista makaronilaatikkoa.

Soija myös säilyy kotona kaapissa sellaisena hätävararuokatarpeena, aina on pasta bolognese-ainekset.

Ja soija on paljon sikanautaa terveellisempää, jos kärsii esmes kolesteroliongelmista.

Kunnon pihviä ei soijasta varmasti saa, mutta arkiruokaa kyllä!

Kreivi kirjoitti...

en kärsi kostelserol... siis kolestrol... no siitä ongelmasta. Veriarvot olivat viime vuonna tähän aikaan enemmän kuin paremmat ja vuodessa ei ole muu muuttunut kuin salaatin syönti lihan ohella ja parempi kunto.

Käsittääkseni soija maksaa noin vitosen kilo ja sika-nauta euron tai puolitoista vähemmän. Näin jostain katsahdin nopeasti (kaupasta tai netistä).
Tarkoitin kuitenkin tuosta omalta kohdaltani, että en aio soijaan siirtyä ruokailutottumusteni tai ainakaan vakaumusten takia. Käytän kuitenkin jauhelihan ohella muutakin lihaa melkoisesti. Kokeilun ja tulevan ammatinkin takia soijaa on kokeiltava, että mitä se on ja mitä siitä saa aikaiseksi. Jos vaikka joskus joku purjonpureksija eksyy kainaloon.

Mut ny tulee kesä ja biffiä grillis on biffiä grillis, jukopliut!

Mutta aikaisempia havaintoja:
soijaknakit on pahoja
soijamaito on pahaa

Anonyymi kirjoitti...

Äh, jos suostuu suuriin laatikkokauppoihin, joita vastaan muistaakseni VegeÄijällä jotain oli (CM parhaana esimerkkinään), saa tummaa rouhetta jo euron pintaan. Makueroa kalliimpiin en väitä kenenkään huomaavan.

Mutta ampuuko ne lehmien päähän oikeesti naulan?

Anonyymi kirjoitti...

Hih, hauska kuulla että olet löytänyt hyviäkin soijia. Mä tykkään soijanakeista enemmän kuin tavallisista, koska niissä on tujuvammin mausteita. Tuommosia pihfejä en ole tainnut ikinä kokeillakaan.

Kreivi kirjoitti...

eipä kai ne ammu. todellisuudessa käsittääkseni käyttävät sähköä.

naulapyssy-kommentti on ketonen & myllyrinne-komiediaohjelman "luomuteurastaja"-sketsistä
http://www.youtube.com/watch?v=dW5wAM9M6Pw

Miksi ihmeessä reimalla on jotain isoja kauppoja vastaan?

-J. kirjoitti...

Eikun käsittääkseni lehmiä ei saa hengiltä millään sähköllä, vaan ne tainnutetaan ampumalla pulttipistoolilla palikka otsaluusta läpi ja sitten lasketetaan veret pihalle kuoleman aikaansaamiseksi.

Kreivi kirjoitti...

Kyllä muuten. Pikainen googlettaminen auttoi.
http://www.lihakeskusliitto.fi/lihalehti/lihatieto/osa1.PDF

Paljonkohan muuten soijaa pitäisi kasvattaa proteiinin saamiseksi, jos kaikki maailman ihmiset luopuisivat lihasta?

-J. kirjoitti...

Kaipa senkin on joku laskenut. Toisaalta täytyy muistaa, että suurin osa tuotetusta soijasta käytetään nykyään eläinrehuna.

Q, Doloriina, Kaarina kirjoitti...

Soijaa menee käsittääkseni hirvittävät määrät yhteen lihakiloon ja jotkut väittävätkin, että nälänhätä hoidettaisiin pelkällä koko maailman kasvissyönnillä. Tiedä sitten.

Ja soija on kuivatuote, eli sen kilohintaa ei voi suoraan verrata, siihen kiloon kun imeytyy muutama litra vettä.

Ja ruohonjuuressa oli lauantaina joku soijagrilleriesittelijä ja ne oli ihan kivoja. Eivät kyllä maistuneet oikein lihalle, lähinnä maukkaalle ja mausteiselle.